Hoe meer glycolzuur, hoe sterker de werking?

De meeste mensen denken bij glycolzuur aan huidverbetering en dus "hoe meer, hoe beter". Maar alleen een flinke dosis glycolzuur zegt niet zoveel over de werking van een product. Daarvoor is een andere variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Die bepaalt hoe diep glycolzuur in de huid dringt. De pH waarde van de huid ligt tussen de 4.5 en 6. Als het glycolzuurproduct dat je op de huid aanbrengt een pH heeft die lager ligt dan de pH van de huid, dan trekt het product de pH van de huid tijdelijk mee naar beneden. Hierdoor worden de huidcellen uit hun comfort zone getrokken en zodanig aan het werk gezet dat de activiteit in de diepere huidlagen toeneemt: daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Dus hoe lager de pH van het product ten opzichte van de pH van de huid, hoe dieper glycolzuur in de huid komt en hoe meer effect in de diepere huidlagen.

In onze producten voor thuisgebruik varieert de hoeveelheid glycolzuur tussen de 5 en 15% en we werken met pH waarden tussen de 2.5 en 3.8. Flink lager dus dan de pH waarde van de huid. Onze producten zetten de huid dus flink aan het werk. Daardoor ben je dus ook thuis echt met huidverbetering bezig. 

Gedenatureerde alcohol 
We voegen overigens wel een klein beetje gedenatureerde alcohol toe aan de glycolzuurhoudende producten. Alcohol droogt de huid uit, wordt vaak gedacht. Strikt genomen klopt dat, maar ook hier hangt alles af van de dosering. We stoppen er uiteraard niet meer in dan nodig, maar we komen er niet onderuit. Bij het werken met glycolzuur is een klein beetje alcohol simpelweg onmisbaar. Glycolzuur is namelijk een water oplosbaar ingrediënt, dat zonder hulp van een klein beetje alcohol niet door het huideigen talglaagje kan dringen. Water en olie mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden met een beetje alcohol.

Doen we dat niet, dan zal glycolzuur niet veel meer doen dan het huidoppervlak exfoliëren. En dat is jammer, want juist IN de huid treden de huidverbeterende eigenschappen van glycolzuur in werking. Eén daarvan is dat het de huid juist helpt beter gehydrateerd te blijven. Glycolzuur trekt namelijk veel water aan, wat het in de huid tot een soort super moisturiser maakt. De eventueel uitdrogende werking van alcohol wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd. Bang zijn voor uitdroging is dus niet nodig.

Over-exfoliatie?
Maar hoe zit het dan met 'over-exfoliatie' en het aantal huidcelle? Kan dat niet opraken als je vaak glycolzuur gebruikt? Ook daar kunnen we je gerust stellen. Het aantal huidcellen kan niet ‘opraken’ (de zgn. Hayflick limiet), zoals weleens wordt gedacht. Hoe dat zit lees je hier... En voor wie toch niet met glycolzuur in de weer wil hebben we gelukkig ook genoeg producten zonder glycol- of fruitzuur in ons assortiment!

Glycolzuur en de gevoelige huid
Ook als je last hebt van een gevoelige huid kun je glycolzuurproducten gebruiken. Laat je huid simpelweg wennen aan de producten: kies niet meteen de meest hooggedoseerde producten en bouw het gebruik langzaam op zodat je huid kan wennen. Is de huid gewend, dan kun je overstappen op de wat sterkere producten. Klik hier voor het productadvies voor de gevoelige huid. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.